کد خبر: 3921366
تاریخ انتشار : ۱۷ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۴:۴۷

فیلم | معنایی وارونه و رایج از توکل

وقتی انسان توکل را در قرآن می‌خواند می‌بیند توکل یک مفهوم حماسی است. یعنی هر جا که قرآن می‌خواهد بشر را وادار به عمل بکند می‌خواهد ترس‌ها و بیم‌ها را از انسان بگیرد؛ می‌گوید نترس، توکل به خدا کن. تکیه‌ات به خدا باشد برو! تکیه‌ات به خدا باشد حقیقت را بگو! به خدا تکیه کن و از کثرت انبوه دشمن نترس! یک مفهوم حماسی است. ولی وقتی که شما همین توکل را در میان تفکر امروز مسلمین جستجو می‌کنید، می‌بینید یک مفهوم مرده است.

به گزارش ایکنا، شهید مرتضی مطهری در بخشی از کتاب «احیای تفکر اسلامی» درباره مفهوم «توکل کردن» می‌گوید:
 
 
این توکل خودش یک مفهوم اخلاقی تربیتی اسلامی است. یعنی اسلام می‌خواهد مردم مسلمان «متوکل بر خدا» باشند ولی شما اگر توکل را در قرآن مطالعه بکنید، در هر جای قرآن توکل آمده من یادداشت دارم، از تمام این‌ها یک هماهنگی عجیبی در مفهوم توکل پیدا می‌شود. یک مفهوم «زنده کننده» است.
 
وقتی انسان توکل را در قرآن می‌خواند می‌بیند توکل یک مفهوم حماسی است. یعنی هر جا که قرآن می‌خواهد بشر را وادار به عمل بکند می‌خواهد ترس‌ها و بیم‌ها را از انسان بگیرد؛ می‌گوید نترس، توکل به خدا کن. تکیه‌ات به خدا باشد برو! تکیه‌ات به خدا باشد حقیقت را بگو! به خدا تکیه کن و از کثرت انبوه دشمن نترس! یک مفهوم حماسی است.
 
ولی وقتی که شما همین توکل را در میان تفکر امروز مسلمین جستجو می‌کنید، می‌بینید یک مفهوم مرده است. می‌گوید ای بابا به خدا توکل کن ولش کن. توکل به خدا دیگر نمی‌خواهد.
 
همه‌اش در جای این «نمی‌خواهد» وقتی ما می‌خواهیم که ساکن بشویم وقتی می‌خواهیم جنبش نداشته باشیم وقتی می‌خواهیم وظیفه را از خودمان دور بکنیم پشت سر می‌خواهیم بیندازیم آن وقت به مفهوم توکل می‌چسبیم. درست مفهوم توکل وارونه آنچه که قرآن تعلیم داده است در افکار ما وارد شده است.
برگرفته از کتاب احیای تفکر اسلامی، صفحه 58
انتهای پیام
captcha